Színtípusok

Ezzel a kis segédanyaggal szeretnénk bemutatni, hogy pontosan mivel is fogsz találkozni oktatásunk során.

Természetesen a száraz elmélet mellett személyre szabott tanácsok és interaktív feladatok teszik majd lehetővé, hogy jobban belemélyedhess ebbe a témába.

A színtípuselméletet  Johannes Itten svájci tanár találta ki , aki festő szakos diákjainak akart segítséget nyújtani. Négy alapvető színtípust különböztetünk meg  egymástól, az évszakoknak megfelelően tél, tavasz, nyár, ősz. Az, hogy milyen színek harmonizálnak veled, az az évszaktípusodtól függ.

Azt, hogy melyik típusba tartozol a hajad, szemed és bőröd színe együttesen mutatja meg.

Ha odafigyelsz arra, hogy színtípusodhoz illően válogasd meg sminked, ruhád, meglátod, egyből jobban fogsz sugározni, sőt, jobban is fogod érezni magad.

 

Tél Típus

tél 2

A téltípusú embereket a nagy kontrasztok jellemzik sötét haj és világos bőr. A legjobban bemutatni talán hófehérke karakterével tudjuk akit a mesében így jellemeztek: “bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében”

Bőrük: Porcelánszerű kékes alaptónusú bőrszín mellett előfordulhat hideg barna olívás arcszín is.  Az olívás-sárgás árnyalattal bíró tél típusok nyáron nagyon könnyen lebarnulnak . Nekik a bőrük télen is sötétebb az átlagnál. Sajnos hajlamosak rá, hogy erőteljes kékes karikák jelenjenek meg a szemük alatt, ami nem feltétlenül a kimerültség jele, de azt egy könnyű alapozással pillanatok alatt el lehet tüntetni.

Hajuk: Sötét árnyalatúak, hamvas barna, sötét barna, sötét fekete, szürkés fekete

Szemük: A szemszínük  nagyon változatos. Lehet szürkéskék, kékeszöld, sötétbarna, mogyoróbarna, vagy tiszta kék mely a tél típusnál ragyogó színű. Bármelyikről is van szó, a telek szemszíne általában élénk, figyelemfelkeltő.

Ami jól áll neki:  Bátran viselhet erőteljes,  élénk színeket, piros, pink, fekete, fehér. A tél típusúaknak nem kell, sőt tilos visszafogott pasztell színeket  választani. A hideg árnyalatok, csillogó, fényes anyagok, a nagy kontrasztok jól passzolnak az amúgy is karakteres megjelenéshez.

Smink:  Mivel minden téltípusnak alapvetően szürkés, hűvös tónusú a bőre ezért fontos, hogy hamvas alapozót használjon. A pirosító kiválasztásakor is inkább a drámai lilás árnyalatot érdemes választania, mert az ad tökéletes összképet az alapszíneivel.  A smink is nyugodtan lehet erőteljes, piros száj, fekete szemhéjtus simán elfér. Viszont a narancsos, sárgás árnyalatokat kerüljék el.

Híres Tél típusok:

tél típus 4

Catherine Zeta Jones, sötét tél típus

tél típus

Liv Tyler, élénk tél típus

tél tapus 3

Courteney Cox, hideg tél típus

 

Tavasz típus

tavasz

A tavasz mindenkinek az újjászületést, a szép színes virágokat, a gyönyörű mezőket  a frissességet és a meleget jelenti. Ugyan ezeket a tulajdonságokat lehet elmondani a tavasz típusba tartozó emberekről. Rózsás, barackvirágszínű arc, világos haj, meleg arany árnyalatok, üde megjelenés.

Bőrük:  Arcbőrüket  halvány, aranyos tónus jellemzi, mely sosem hat kékesnek. Némelyik tavasz típusnak akár elefántcsontszínű is lehet bőre, másokat viszont finom barackpír ékesít.  Ismertető jegyük lehet aranyló barna szeplők is.  Érzékeny, halvány bőrük ellenére könnyen le tudnak barnulni, de a napbarnítottság inkább vöröses, aranyló, nem pedig szürkés árnyalatú.

Hajuk: Ezt a típust a len árnyalattól egészen a mézszínű sötétszőkéig minden árnyalat jellemzi. Lehet,aranyló alaptónusú szőke, szőkés vörös, középbarna, világosbarna.  Sőt vöröses csillogás is jellemző lehet rá és nem csak akkor, ha napfény éri.

Szemük: Szemük színe igen változatos, figyelemfelkeltő, kéktől a türkizen át az aranybarnáig minden lehetséges, de nagyon ritkán egészen sötét, mélyzöld árnyalat is.

Ami jól áll neki:  A friss, élettel teli, sárgás alaptónusú, tiszta, finom, meleg árnyalatok a legelőnyösebbek. A fekete, vakítóan fehér, bordó, sötétbarna és a sötét színek nem ajánlottak, a hideg ezüst, kék és szürke pedig szigorúan tilos! A legegyszerűbb fazonok állnak a legjobban, időtálló elegancia teszi igazán ragyogóvá. A tavasz típus legkedvezőbb színei, amelyek garantáltan jól állnak neki: pasztell- és a pezsgőszín, barack, krém, türkizkék, halványzöld, bézs és drapp.

Smink: Alapozóként sárgás-bézs szín és a világos őszibarackszín ajánlott. Pirosító választásnál a meleg, világos színeket részesítsük előnyben, mint például a  korall, fahéj, lazac.  Kerülendők viszont a kékes-rózsaszín árnyalatok. Szemszínnek pasztell,visszafogott színeket érdemes választani.  A tavasz típusba tartozó nőknek a legjobban a natúr smink áll.

Híres Tavasz típusok

stílustanácsadás, tavsz típus

Kate Hudson világos tavasz típus

stílustanácsadás tavasz típus

Nicole Kidman, meleg tavasz típus

stílustanácsadás tavasz típus

Amy Adams meleg tavasz típus

 

Nyár típus

nyár2

A nyár típusok vonzó külsejűek, klasszikus finomságot fejeznek ki. Gyakori az angolok, a skandinávok, a németek és az észak-európaiak között, de bizonyos szláv népcsoportok körében és hazánkban is.

A nyártípuson belül megkülönböztetünk meleg és hideg árnyalatokat, típusokat.

Bőrük:

  • hideg típus: vékony bőrük kékes, porcelán szerű, esetleg halvány rózsaszínes árnyalatú
  • meleg típus: sárgás-olívás árnyalat, ők világos bőrük ellenére könnyen lebarnulnak

Hajuk:

  • hideg típus: Egészen a hamvas világos szőkétől az ezüstös tónusú sötét barnáig terjedhet.
  • meleg típus: világos szőkétől a barnáig terjedhet egy kis aranyló árnyalattal

Szemük:

  • hideg típus: szürkéskék, szürkés zöld
  • meleg típus: világos barna, mogyoróbarna

Ami jól áll neki: A nyári színtípusú emberekhez jól passzolnak a pasztell színek, a kékes-zöldes, szürkés árnyalatok, rózsaszínek. Mindenképpen kerüljék a nagyon sötét és harsány színeket. Öltözködésben jól illik hozzájuk a romantikus, klasszikus stílus, a lágy anyagok.

Smink:  Mivel mindene világos, a sminkjének is diszkrétnek, könnyűnek kell lennie, különben túl harsány lesz az arca. A hideg nyár típusnak a halvány színek állnak jól, szürke, kékes szemfesték és világos rózsaszín szájfény. A meleg-nyár használhat aranyat, barnás árnyalatokat, barackszínt. Kicsit erősebben is sminkelhet, de sosem feltűnően. A fekete kontúrok helyett mindkét esetben inkább a szürkét ajánljuk.

Híres Nyár típusok:

nyár típus 1

Gwyneth Paltrow, világos nyár típus

Jessica Biel

Jessica Biel, lágy, meleg nyár típus

nyár típus, stílustanácsadás, csináld magad oktatási központ

Kate Middleton, hideg nyár típus

 

Ősz  típus

ősz

Az őszről a hulló falevelek jutnak eszünkbe, a színkavalkád a rozsdabarnától a mustár sárgáig és a gyönyörű vörösig. Az Ősz típusú nőkre gyakran használják a “földanya” jelzőt, ami hűen visszaadja a lényükben, megjelenésükben rejtőző melegséget és sokszínűséget.

Ebbe a típusba tartozó nők erőteljes szem és hajszínüknek köszönhetik, hogy akár smink nélkül is nagyon jól néznek ki.

Bőrük:  Az ősz típus meleg alapszínezetű, sárgás-arany,  és világos. Emellett bőrszínük lehet rózsaszínes elefántcsont, barack avagy arany-bézs, egészen a bronzszínig. Gyakran tarkítják vöröses vagy aranybarna szeplőcskék orcájukat.

Hajuk: A hajuk többnyire vörös, vagy vöröses árnyalatú ami  a répán, és a rézvörösön át a rozsda, vagy gesztenyebarnáig terjed . De ott van a palettán a sötét aranyszőke és a sötétbarna is.

Szemük:  Az Ősz típus szeme igen sokszínű lehet aranybarna, sötétbarna, mogyoró vagy borostyán, de előfordul kristálytiszta zöld szem is, vagy halványkék, türkiz, kék, esetleg olívazöld . Szemük vonzza leginkább a tekinteteket, annyira kristálytiszta, hogy szinte izzó pillantásokkal büszkélkedik.

Ami jól áll neki:  Az ősz színei intenzív, meleg, árnyaltú színek, aranyló alaptónusok állnak nekik a legjobban. A narancs és barna összes árnyalata, de az élénkpirosokkal és -zöldekkel sem lehet melléfogni.  Hófehér helyett jobb, ha tört fehéret, krémszínt választ és érdemes elkerülnie a fekete,  rózsaszín, tengerészkék, szürke és minden hideg, és éles tónust. Az ősz sportosan elegáns típus, természetes egyszínű vagy magában mintás anyagok jellemzik: például nyersselyem, lenvászon, buklé.  Díszítésként szinte mindent viselhet.

Smink:  A világos bőrrel rendelkező ősz típusok inkább bézs színt válasszanak. Sötétebb bőrrel pedig a bronzos, barnás alapozót használhatja. Arcpirosítónak a korall, lazac, fahéj, terrakotta vagy a meleg piros árnyalatot érdemes választani, semmiképp sem rózsaszín. A rúzs inkább aranyos csillogású legyen, semmiképpen ne világos. Szemhéjfestéknek minden meleg földszínű árnyalat jó, de csak vékony rétegben, a jeges színek tiltottak. Szemceruzáknál a barna árnyalatok ajánlottak, kerülendő a fekete.

Híres Ősz típusok

Ősz típus, stílustanácsadás, Csináld Magad Oiktatási Központ

Marcia Cross meleg ősz típus

Ősz típus, stílustanácsadás, Csináld Magad Oiktatási Központ

Julia Roberts sötét ősz típus

Ősz típus, stílustanácsadás, Csináld Magad Oiktatási Központ

Drew Barrymore lágy ősz típus

Reméljük segíthettünk belelátnod abba, hogy milyen színek illenek hozzád a legjobban. Ezentúl ruhavásárlásnál talán könnyebben választasz magnak megfelelő szín összeállítást.

Ha többet szeretnél megtudni a színekről, vagy formákról, esetleg jobban érdekel a stílustanácsadás, és a személyre szabott színtanácsadás, akkor érdemes ellátogatnod tanfolyamunkra.

Jelentkezni a tanfolyam@csmok.hu e-mail címen lehet “általános stílustanácsadás” jeligével. 

November 30-ig regisztrálók most 30%-os kedvezményt kapnak a tanfolyam árából és egy personal shoppingot is kisorsolunk a tanfolyamon résztvevők között.

 

Közösségi oldalunk

Kapcsolati adatok

Tanterem
1055 Budapest Nyugati tér 9.
Telefon: +36 70/ 70-10-256
E-mail: info@csmok.hu